LA CREU D’EN LLEONAR I LA SEVA VERITABLE HISTÓRIA

L’any 1939 la guerra civil espanyola estava ja sentenciada i pràcticament finalitzada.
Un exèrcit estava en plena retirada i l’atre avançava quasi sense oposició. Això provocava una gran confusió, perquè els soldats que arribaven no se sabia de quin bàndol eren. Amb els uniformes que portaven no es distingien massa, excepte si era un “moro”, soldat que militava al costat dels franquistes, dits popularment els “nacionals”.

El 28 de gener de 1939, el Francisco Lleonar Casas, estava pasturant o vigilant el ramat, procurant que no li prenguessin cap ovella, ja que els soldats més aviat passaven gana i buscaven menjar fàcil. Un d’aquests soldats, diuen que possiblement era un moro, li va disparar un tret des de la Teuleria del Trullàs. Va matar el Francisco impunement. Va ser un assasinat més, fruit de la guerra civil i evidentment sense cap altre motiu. La mort d’un innocent.

Segons va explicar el Rodolf Trullàs (Dolfu de Cal Xic) que va assistir a l’enterrament junt amb altres emboscats, va veure el Francisco i sempre va dir que el tret li va tocar l’ull i al caure, per si no fos prou, va picar de cap i va morir allà mateix.

En el lloc on el varen trobar, avui hi ha encara la creu de ferro que recorda la seva mort, amb una inscripció que diu exactament: AQUÍ MURIÓ FRANCISCO LLEONAR Y CASAS A LA EDAD DE 29 AÑOS EL DIA 28 DE ENERO DE 1939 NATURAL DE ROCAFOR (Q.E.P.D.)

Aquesta creu està situada en el camí de sota la masia de Trullàs, a dins del bosc, i pel que hem pogut captar, poca gent sap on és i molts ni l’han sentit anomenar: és la gran desconeguda.

Segons la informació que hem recollit, així va ser la seva mort. L’única veritat però només la sap el que li va tirar el tret, perquè al Francisco no li varen donar cap opció de saber-ne el motiu.
L’any 2009 es va complir el setantè aniversari de la seva mort, que va ser un assasinat comès per un franc tirador sota el camí de Trullàs.

La Carme Lleonar, esposa del Dolfo de Cal Xic, coneixia en Francisco perquè tots dos eren de Rocafort del Bages. En aquell temps la Carme tenia 11 anys i el recorda molt bé.
La Carme ens explica que en Francisco s’estava a Trullàs perquè el seu germà Pepet era el masover i ell l’ajudava.

El Francisco era també germà del Jaume de Cal Teixidor, que va ser Alcalde de Mura i tenia una germana el nom de la qual era Magdalena.

El Francisco era fill de “Cal Maurici” de Rocafort de Bages i era casat amb la Francisca de Cal Xic Martí i tenien dues filles bessones: la Carme i la Maria.

La Francisca treballava a la fàbrica de Mura, però abans havia treballat a Sant Benet de Bages.
Tenia un germà que es deia Avelino, però conegut com el “Belino” que estava casat amb la Roseta, que era germana del pare de la Carme de Cal Xic, per tant la Carme tenia certs vincles familiars amb el Francisco Lleonar per part de la seva dona.

Aquesta informació és la que ens han donat i així ho expliquem, però el més important és recordar la mort del Francisco en el seu setantè aniversari.

El Francisco Lleonar Casas, descansa al cementiri de Rocafort de Bages.

Font: Lluís Marqués.

One response to this post.

  1. És molt dubtable que disparessin des-de la teuleria, per molt bona que fossi l’arma (Que no ho seria). No hi ha vissibilitat pel canvi de rassant i perquè el mas de Trullàs està pel mig. Aquesta creu la trobaràs (Amb molt de sort) baixant per sota de l’hort de Trullás, en bosc molt brut. Hi figura als mapes de la Alpina.

    Un cop em van contar que en Lleonar va sentir una noticia a la radio de que els nacionals havìen guanyat la guerra i que va sortir a festejar que terminava. El tret s’ho dispara un milicià que està de fugida, en aquesta versió. Si mirem les dades, no es tracta de que hagi escoltat el “parte”, ja que el oficial en que Franco diu que la guerra ha terminat és del primer d’abril del 39, faltaven messos per aixó.

    Can Trullàs va estar ocupada pels moros, potser, volgué defensar la casa i el mataren per aixó.

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: